Blog:
noutati, sfaturi, recomandari

Focul nu trece prin usi, nu e o fantoma!!!

usile antifoc

Usile rezistente la foc („antifoc” in termeni uzuali) sunt tot mai des utilizate in cladirile si spatiile comerciale cu scopul de a ne asigura ca oamenii din aceste incaperi au toate facilitatile de a evacua spatiul in caz de incendiu sau alt pericol iminent. Aceste usi sunt testate si au un coeficient de rezistenta la foc masurat in minute, ceea ce inseamna ca ele pot bloca focul, cat si extinderea acestuia, oferind astfel oamenilor din cladire sansa de a-si salva viata sau chiar bunurile de valoare. Usile antifoc pot fi montate direct la exterior si de obicei au marcajul „Usa de Incendiu”.

Ele pot fi conectate la alarma si nu se vor deschide doar daca alarma a fost activata. Cealalta forma in care usile antifoc sunt folosite este atunci atunci cand sunt montate in interiorul cladirii cu rol de separare a incaperilor. Acestea se comporta ca usile obisnuite atunci cand sunt folosite si nu sunt conectate la alarma. Totusi, atunci cand incendiul izbucneste, usile acestea, aparent obisnuite, se inchid etans in asa fel incat focul sa nu poata sa se extinda in urmatoarea incapere, oamenii beneficiind de protectie si siguranta atunci cand parasesc camera afectata de incendiu. Sa nu ne panicam! Aceste usi nu se vor bloca, lucru ce ar pune in pericol viata oamenilor surprinsi de incendiu.

Ele vor permite tot timpul o trecere fluida si usoara dintr-o incapere in alta, usile nu vor fi blocate cu cheie, totul datorita manevrarii facile si rapide cu ajutorul manerelor / barelor antipanica. Deci, o usa antifoc cu izolatia corespunzatoare va indeplini un dublu rol necesar, acela de a avea o usa normala cat si cea de protectie impotriva focului, o masura excelenta de a salva vieti omenesti si bunuri de valoare. Bineinteles, o usa de calitate si corespunzatoare protectiei impotriva incendiilor trebuie sa treaca testele de rezistenta la foc si trebuie sa fie insotite de documente de conformitate si agrementate de Consiliul Tehnic Permanent pentru Constructii.

Aici avem placerea sa facem lumina noi, cei de la Nyos. Acum comercializam usi care indeplinesc toate normele de rezistenta la foc cat si cele legale conforme legii in vigoare. Usile Dierre produse in Italia cu o rezistenta la foc de 60 minute, respectiv 120 de minute sunt testate in conditii reale de foc, ca sa ne asiguram ca oamenii surprinsi de incendiu au suficient timp sa se salveze fara a pune in pericol nici o viata umana. Si nu facem teste doar cu materialul fizic al usii, ci cu usa ca sistem intreg: blatul usii, toc, balamale, incuietoare, maner, bara antipanica la fel si cu celelalte accesorii.Usile trebuiesc inspectate in fiecare an pentru a ne asigura ca isi mentin calitatile de protectie impotriva focului si ca nu lipsesc elemente de siguranta in urma unor eventuale uzari mecanice. Nyos ofera o garantie de 2 ani fiecarei usi antifoc, in tot acest timp cumparatorul beneficiaza de asistenta si verificari gratuite oridecate ori este nevoie, clientul avand si posibilitatea prelungirii perioadei de garantie. In cazul in care usa nu functioneaza corespunzator, elementele defecte se vor inlocui sau chiar intreaga usa va fi schimbata cu una perfect functionala si conforma normelor legale in vigoare. Asa ni se pare corect! Voua nu?

Voi relua cateva puncte esentiale pe care le-am abordat azi ca sa fim siguri ca am invatat ca usile antifoc indeplinesc dublu rol: acela de usa tehnica si acela, cel mai important, de rezistenta impotriva focului si extinderii acestuia – scopul ei esential e de-a oferi suficient timp salvarii de vieti omenesti si bunuri materiale. Un alt aspect de retinut este ca Usile antifoc montate la exterior conectate la alarma se vor deschide automat atunci cand aceasta este activata, oferind cale libera evacuarii. Usile antifoc montate la interior nu sunt conectate la o alarma, nu sunt blocate si sunt facute pentru a fi deschise cat mai usor, facilitand trecerea dintr-o incapere in alta, iar atunci cand sunt inchise impiedicand extinderea focului dintr-o camera in alta. In functie de structura lor mecanica, usile pot fi rezistente la: 30 min, 45 min, 60 min, 90 min si 120 min. Cele mai uzuale usi achizitionate pe piata cladirilor comerciale sunt cele rezistente la 60 min si 120 min. Comercializate de alftel si de Nyos.

articol_antifire_img_2

Si in final, pentru respectarea normelor in vigoare, usile antifoc trebuie sa isi dovedeasca atributele prin documente eliberate de firma producatoare cat si de organul de control din tara in care sunt comercializate.

Aceste documente sunt: Aviz si Agrement Tehnic de la CTPPC din Romania si Declaratie de Conformitate.

Un ultim aspect, dar deloc de neglijat este montajul, care trebuie realizat de catre persoane instruite si autorizate. Sa-ti alegi compania potrivita pentru un montaj corect si sigur inseamna sa-ti pese de vietile omenesti din incinta cladirii tale si o metoda inteleapta de a-ti proteja bunurile in caz de incendiu. Daca esti o persoana responsabila si cauti o usa sigura, de calitate cu montaj autorizat le gasesti la:

Showroom Nyos
Calea Borsului nr. 38K, Oradea, Bihor, tel: 0733 931 220 sau scrie-ne la adrian.bumbas@nyos.ro.


Adauga Comentariu